Gitaarsound perfectioneren

Als je je gitaarsound wilt perfectioneren, is het belangrijk om:

  • Comfortabel te kunnen spelen.
  • Niet modderig te klinken, maar vet/warm. Niet dun/schel, maar helder.
  • Hoorbaar te zijn in een band(en de versterker harder zetten helpt niet).

In 2005 begon ik een opnamestudio. Na eindeloos experimenteren met equalizers, dure microfoons, analoog opnemen en noem maar op, wist ik dat gitaargeluid voor 95% word bepaald door de gitarist en zijn spullen, of het nou gaat om een dikke blues-tone, een surf 'twang' of een strak metal geluid.

Gitaarsound is een onderdeel van de gitaarlessen maar je kunt ook een aparte afspraak maken om langs te komen met je gitaar, versterker en pedalen om deze af te laten stellen

Afstellen van de gitaar

Als je een gitaar koopt is deze vaak afgesteld met een lage actie(snaarhoogte). Dit speelt wel licht maar je verliest een stuk geluid. Attack, Sustain, TONE ! De truuk is om de snaren iets hoger te leggen waardoor ze goed klinken en om tegelijkertijd de gevoelsmatige snaarspanning op andere manieren te verlagen.

Deze balans tussen speelcomfort en klank is afhankelijk van een aantal dingen;

  • Kwaliteit en type van je gitaar.
  • Het soort muziek dat je speelt/de klanken die je wilt kunnen produceren.
  • Je bereidheid om te oefenen. (velen van de lezers weten wat ik bedoel. en velen weten dat ze dit gaan ontkennen.)

Oefenen heeft pas écht zin wanneer je speelt met goed afgestelde spullen. Oftewel, het is even wennen maar uiteindelijk bespaar je tijd!

 

Afstellen van de versterker,

Met of zonder pedaaltjes, er zitten maar een paar knoppen op een versterker maar je moet weten hoe ze samenwerken en op welk gedeelte van de versterker ze van invloed zijn(gain-stages), zodat je de 'sweet-spots' herkent.

Een paar voorbeelden:

  • Er zit een verschil tussen meer hoge tonen er in draaien en de structuur van het hoog veranderen.
  • De toonregeling werkt interaktief samen met de vervorming(en buizencompressie), en is niet vergelijkbaar met de toonregeling op een hifi-set.
  • Oversturing van de voorversterker klinkt anders dan oversturing van de eindversterker.
  • Met de toevoeging van het juiste drive-pedaaltje kun je je versterker dingen laten doen die je nooit voor elkaar krijgt met de drive van je versterker zelf.
  • De hele signaalketen is een interactief iets, en als je niet precies weet waar je op moet letten kun je eindeloos aan de knoppen draaien, waarschijnlijk zonder het optimale resultaat.

Vaak merk je de verschillen meteen doordat het drastisch anders klinkt of makkelijker speelt. Soms moet je juist iets harder werken en zit het verschil meer in het eindresultaat. Daarom maak ik, voor én na, twee korte profesionele opnames zodat je overtuigd bent van de verschillen.

Voor een afspraak of meer info ga je naar contact !